Utrecht Region Startup of the Year

Genomineerden ‘Impact’

Impact

Hieronder vind je een overzicht van de genomineerden in de categorie ‘Impact’

2DAYSMOOD

Teams meten via onze online tool op een leuke snelle manier hun werkgeluk en engagement. Met deze waardevolle informatie kan er gemakkelijker remote gewerkt worden en blijft stress, verloop en verzuim onder controle.

Arwac coffee

Goede koffie voor iedereen. Onze Espresso koffiebonen zijn 100% Gewassen Arabica en Colombia Single-origin. Volle smaak, met tinten van karamel, honing en chocolade.

Bikeflip

BikeFlip: een abonnement op een circulaire refurbished (kinder)fiets inclusief omruil- en reparatieservice aan huis!

Billenboetiek

Het Utrechtse stel Anne en Hanna startten samen de Billenboetiek op, een handeltje in wasbare en milieuvriendelijke luiers Met hun twee zonen als belangrijkste proefpersonen zijn de twee op een missie om het ouderwetse imago van wasbare luiers te verbeteren.

Blue Millies

Blue Millies verandert de manier van wonen en leven, voor iedereen die op zoek is naar een eerlijke, betaalbare en toekomstbestendige investering in zichzelf.

Buurauto

Een Buurauto deel je met je buren. Het is niet alleen voordelig maar ook heel schoon. Het wagenpark bestaat voor 100% uit elektrische voertuigen.

Buurman Utrecht

Buurman Utrecht is een werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van materialen. Wat ooit afval was krijgt bij ons een tweede leven. Zo dragen we bij aan een duurzame wereld en gaan we logischer om met onze grondstoffen. Maar helpen we ook een nieuwe generatie makers op weg. Want in onze werkplaats staat maken centraal. Van een workshop houtbewerking tot teambuilding met je collega’s – je gaat ervoor naar Buurman Utrecht. We werken samen met lokale partijen zoals de afvalscheidingstations, centraal museum, universiteit utrecht, hout handelaren en aannemers en sloopbedrijven voor het herbestemmen van afgedankte materialen. Naast een werkplaats hebben we een winkel waar we 2e hands bouwmaterialen verkopen en werken we aan wijkprojecten met sociaal maatschappelijke impact. We zorgden met partners en bewoners voor de eerste wijkwormenhotels in Utrecht, maakten plantenbakken en openbare zit,- en ontmoetingselementen van gebruikt hout voor Moreelsepark en Westplein en gaan samen met alle nieuwe bewoners van Leeuwensteijn aan de slag om samen groen interieur te maken voor hun binnentuin. Buurman Utrecht is opgericht in 2019 en verhuist begin 2022 naar een grotere werkplaats waar ook de stadshoutlijn wordt uitgerold in samenwerking met Stichting De Bouwloods en Eijkelboom Utrecht, ondersteund door NMU. Hiermee zorgen we dat gekapte bomen uit de stad in de vorm van een product terug komen bij de bewoners van Utrecht. Buurman Utrecht is een onafhankelijke BV naar voorbeeld van Buurman Rotterdam (gestart in 2016). In 2021 opende Buurman Antwerpen zijn deuren. In samenwerking met Buurman Rotterdam heeft Buurman Utrecht de doelstelling gesteld om de komende 3 jaar in 7 steden een Buurman te openen.

Buurtmaaltijden

Bij BuurtMaaltijden zijn we op een missie om de samenleving gezonder te maken. Wij bestaan uit een groep gedreven mensen die willen bewijzen dat het gezonder, duurzamer en inclusiever kan. Zonder dat je concessies hoeft te doen.

Common Easy

Ondernemer en ziek? Je verdient een inkomen! Met ons netwerk voor en door ondernemers creëren we ons eigen vangnet voor ziekte of erger. Stop met verzekeren en start met sparen, makkelijk met onze online app!

De Clique

Koffiedik, schillen en etensresten van bedrijven gebruiken we als voedingsbodem voor nieuwe producten.

De Koekfabriek

Al onze (h)eerlijke Koekies worden met de hand gebakken door wel heel bijzondere bakkers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met onze koek geef jij ze een kans terug te keren in de maatschappij. Koek eten was nog nooit zo lekker én sociaal!

echtWaar

In onze werkplaats werken mensen met een arbeidsbeperking en mensen die om verschillende redenen nog geen plek op de reguliere arbeidsmarkt hebben gevonden. Wij maken hier keramiek- en textielproducten en hergebruiken zoveel mogelijk materialen.

Eyevestor BV

Eyevestor maakt meer mogelijk met eigen vermogen. Een laagdrempelig platform waar elk bedrijf haar aandelenbeurs kan hebben, zoals de beurs altijd al bedoelt is. Door te sharefunden bied je je co-owners en investeerders de mogelijkheid tot liquiditeit in je aandelen. Als sharefunding en engagement platform kan je je aandeelhouders verbinden en ze als je beste ambassadeur betrokken hebben. Eyevestor is the share company, het sharefunding en engagement platform.

FLASKE

FLASKE biedt een unieke selectie van milieuvriendelijke On-The-Go-producten en gepersonaliseerde waterflessen die je helpen alledaags afval te verminderen.

Fungi Factory

“Fungi Factory weet dat er slimmere manieren zijn om met afval om te gaan en voedsel te produceren. Beter voor jou, de maatschappij en de natuur. Samen met lokale partners zetten wij stedelijk afval om in lokale voeding, zorgen wij voor duurzame waarde creatie en creëren we bewustwording. Daarom kweken wij paddenstoelen op lokaal beschikbare afvalstromen zoals koffiedik en houtschaafsel en leveren we inspirerende en duurzame producten & diensten.”

Geluks BV

“GeluksBV is een betekenisvolle onderneming met een impactdoelstelling als uitgangspunt: duurzaam werken aan het Bruto Nationaal Geluk. Dat betekent het bevorderen van evenwichtige groei die dienstbaar is aan het geluk en de gezondheid van mens & maatschappij.

We vertrekken daarbij vanuit persoonlijk geluk (welbevinden), bouwen aan maatschappelijke geluk (welzijn) en doen dat in balans met zakelijk geluk (welvaart). Wij doen dit niet alleen, maar zijn altijd op zoek naar partners die onze waarden delen.”

Green Side

Green Side benut het volledige potentieel van papier. We zamelen enkelzijdig geprint papier in bij basisscholen, waarna dit papier handmatig wordt ingebonden op een sociale werkplaats. Duurzaam, sociaal én lokaal.

Groene Bouwhekken

Wij zijn een ambitieus team met maar één doel: mensen helpen met (re-)integreren tot de arbeidsmarkt. Dit doen wij door bouwplaatsen te vergroenen. Dat maakt ons verhaal duurzaam!

HoloMoves BV

Bewegen en informeren met hologrammen in de zorg. HoloMoves helpt mensen spelend in beweging en maakt gebruik van een Mixed Reality (MR) bril. Een MR-bril projecteert hologrammen rondom een persoon terwijl de echte wereld zichtbaar blijft. Met HoloMoves gebruiken we deze techniek om patiënten te informeren over het belang van bewegen én om ze daadwerkelijk in beweging te brengen. Verschillende beweeggames voor in lig, zit en stand maken bewegen leuk op elk niveau. Onze missie: Wij willen bijdragen aan een sneller herstel van patiënten door hen te informeren en in beweging te brengen met behulp van onze innovatieve Mixed Reality software. Onze kernwaarden: – Healthy behaviour: Met healthy behavior bedoelen we ‘gezond houden wat gezond is’. Door voldoende beweging te stimuleren, willen we bijdragen aan een beter en sneller herstel van patiënten. – Empowerment: De kracht van Mixed Reality in combinatie met interactieve games en voorlichting ondersteunt patiënten bij het maken van gezonde keuzes en het vertonen van gezond beweeggedrag. – Playful design: Een playful design staat centraal in al onze producten. Met een goede dosis fun blijft de motivatie hoog en wordt de mate therapietrouw bevorderd.

ITVitae

“opleiden coachen bemiddelen ICT-specialisten
voor jongeren met autisme / hoogbegaafdheid
ongeacht vooropleiding”

iwell

Onze visie is: Schone en betaalbare energie voor iedereen; één van de grootste uitdagingen van onze tijd. De energietransitie smeekt om verandering. Daarom voeren vele partijen eindeloze gesprekken over hoe het anders kan en móet. Maar dit kost allemaal zoveel tijd… Wij doen het anders! Wij versnellen de energietransitie en bouwen vandaag aan de energievoorziening van morgen. Samen maken we de wereld mooier. Duurzamer, schoner en groener. Met onze slimme batterijen zetten wij vandaag al stappen op weg naar een mooiere wereld. Waar wacht jij nog op?

Joinby

Mensen zijn gelukkiger als ze zich verbonden voelen. Daarom willen wij mensen in contact brengen met elkaar. Ons platform is een online platform, maar ons doel is dat mensen daadwerkelijk samen iets gaan doen. Omdat niks echt menselijk contact kan vervangen.

Kinti Coffee

“Kinti is een jong duurzaam koffiebedrijf dat kwalitatief hoogwaardige Fairtrade Colombiaanse koffie levert via ‘direct trade’ in 3 bonenvarianten, evenals volledige professionele koffieoplossingen en zelf ontwikkelde koffieconcepten Kinti wil de traditionele koffieketen positief veranderen. Boeren zijn nu de zwakste schakel in de koffieketen. Kinti legt daarom directe relaties met boeren en boerencoöperaties. Samen bundelen wij de krachten en veranderen wij bulkgoederen in hoogwaardige, gedifferentieerde producten, waaraan iedereen eerlijk verdient.”

Koprol

Wij redden fruit dat een tweede kans verdient en maken hier Rollies van. Zo kan jij met een goed geweten snoepen en maken we samen Utrecht verspillingsvrij!

Leavv

Ga jij ook op een duurzame roadtrip vakantie? Huur een elektrische camper

Locals Utrecht

Locals Utrecht is het platform voor Utrechtse makers. Wij geloven dat deze Utrechters met hun producten onze regio leuker en lekkerder maken. Daarom hebben wij een pakketdienst opgezet waarmee de consument direct van deze producenten kan afnemen.

LOOS Utrecht

LOOS wil nutteloze verpakkingen de wereld uit helpen en duurzaam boodschappen doen toegankelijk maken voor iedereen. Dit doen we door middel van een mobiele, zero waste supermarkt. We hebben een elektrisch ondersteunde vrachtfiets omgebouwd tot mobiele winkel, waarmee we naar klanten toe rijden. Klanten kunnen dan bij ons hun potten, zakjes en bakjes bijvullen met onze producten, zonder dat daar overbodige plastic verpakkingen bij komen kijken. De producten die we aanbieden zijn per definitie plasticvrij en duurzaam. Daarnaast selecteren we onze producten zo dat ze zo lokaal mogelijk worden geproduceerd, om daarmee de lokale economie te stimuleren en zoveel mogelijk zicht te hebben om de wijze van productie. Onze impact zit voornamelijk in het besparen van plastic verpakkingen. De gemiddelde Nederlander gebruikt 1500 verpakkingen per persoon per jaar. Als wij 200 mensen helpen met het halveren van hun plasticverbruik houden we op jaarbasis 150.000 plastic verpakkingen uit de natuur. Daarnaast hopen wij een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven met onze vrachtfiets, en ons financiële model en daarmee andere bedrijven te motiveren om duurzaam en lokaal te werken.

lunchmaatjes

“De gezonde zelfsmeerlunch op de basisschool! Betaalbare en gezonde lunches voor alle basisschoolleerlingen. Dat is het doel van LunchMaatjes! Het stimuleren van een gezond eetpatroon en kansenongelijkheid tegengaan, zijn juist nu zo belangrijk!”

Made Blue

Schoon drinkwater voor iedereen! Dat is onze missie. Wij investeren in waterprojecten in de landen waar dat hard nodig is. 

Dat doen we op een ondernemende en transparante manier, bijvoorbeeld met tafelwater op meer dan 300 plekken in de horeca. Ook bieden we bedrijven de mogelijkheid om hun watervoetafdruk te spiegelen met evenveel liters schoon drinkwater en hebben we de ultieme duurzame waterfles ontwikkeld: Bottle Made Blue. Doe je mee?

Mesjokke

“Hoi, wij zijn Per en Luc. Wij zijn de makers van Mesjokke chocolade. Voor ons begint het maken van chocolade bij de magie van de cacaoboon. Wij kopen alleen heel bijzondere soorten cacao, waarvan de smaak heel erg kan verschillen afhankelijk van het land van herkomst, de bodemsoort en de manier waarop de cacao gefermenteerd wordt. Voor deze ‘specialty’ cacao betalen we een eerlijke prijs die twee tot drie keer hoger is dan wat er voor standaard ‘bulk’ cacao betaald wordt! En we zorgen ervoor dat we altijd precies weten waar de cacao vandaan komt en dat de omstandigheden waaronder deze geproduceerd wordt goed zijn. Om het allerbeste uit de bijzondere cacaobonen te halen doen we elke stap in het productieproces helemaal zelf! Bean to Bar heet dat. Hiermee garanderen we dat jij de állerbeste reep in handen krijgt.”

MUSA intimates

MUSA intimates is a lingerie brand that strives for a world in which feeling comfortable in your own skin is the new ideal of beauty. MUSA supports this with her innovative undies made from banana textile. This fabric comes from the trunk of the banana plant. It becomes waste after harvesting the banana, for us it becomes our MUSA undie. It breathes, cools, and is water-repellent. Perfect for your intimate zones! In this way, MUSA contributes to a more sustainable world for both the banana- and the fashion industry. A world where YOU feel ready to conquer the day.

Noest

“Noest maakt producten van stadshout, écht uit Utrechts hout gesneden dus. De producten zijn lokaal, duurzaam én vertellen het verhaal van de boom. Zo krijgen deze een tweede leven in de stad. Daarnaast maakt Noest maatwerk producten van hout dat vrijkomt bij renovaties van (monumentale) panden.”

Orbisk

De volledig automatische food waste-monitor van Orbisk stelt horecagelegenheden in staat om hun food waste tot 50% te reduceren. Dit resulteert in een verbetering van de winstmarge op inkoopkosten van 5%. Ontdek op basis van data de trends in jouw keuken. Onze geavanceerde technologie is door iedereen te gebruiken.

Piipol

De maatschappij ontwikkelt zich snel. Van mensen wordt steeds meer verwacht, maar niet iedereen is even goed uitgerust om de positie in de maatschappij te verwerven die bij zijn talenten past. Piipol is een sociale firma, die (jonge) mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt van werkelijke betekenis wil laten zijn voor de maatschappij! Piipol wil mensen die het (net) niet redden in het reguliere bedrijfsleven de mogelijkheid geven zich te concentreren op hun computertalenten. Bij Piipol ontwikkelen excellente whizzkids briljante webapplicaties en voeren zij systeembeheertaken uit voor NGO’s en het midden- en kleinbedrijf. Daarbij neemt Piipol mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Pure Africa

“DRINK KOFFIE MET KARAKTER
& INVESTEER IN KOFFIEBOEREN
Thuis, op kantoor of in de horeca. Geniet net als duizenden Pure africa drinkers van lekkere koffie uit Ethiopië, Burundi & Rwanda”

Rebottled

“FEEL GOOD ABOUT YOUR DRINK Design glaswerk gemaakt van geupcyclede en sociaal geproduceerde flessen”

Roze bunker

Fruitslagers van de Roze Bunker zijn logische frisdrank gaan maken vanuit de verwondering dat frisdranken, of eigenlijk voor het grootste deel water, met vrachtwagens tegelijk uit het buitenland komen zonder dat we precies weten welke ingrediënten ze bevatten. Daarop ontwierp de Fruitslager een krachtige smaakexplosie gemaakt van fruit en kruiden.

SnappCar

#2 Peer to peer car sharing platform in Europe. Door auto’s te delen zijn er minder auto’s nodig en gaan onze leden bewuster om met hun mobiliteitsgebruik. Hierdoor heeft onze community meer dan 120.000 auto’s van de straat gehouden sinds onze start.

Springlab

Bewegend leren als onderwijs van de toekomst. Dat is de droom waar we keihard aan werken. Hiervoor hebben wij de Springlab Beweegvloer ontwikkeld. De Beweegvloer combineert bewegen, spelen, ontdekken, sociale interactie en leren in een compleet nieuwe leerervaring voor jonge kinderen. Alle kinderen vinden het geweldig en gaan iedere dag weer vol enthousiasme aan de slag op de beweegvloer!

Studenten helpen Scholieren

Studenten Helpen scholieren heeft de missie om bij te dragen aan goed onderwijs door een cultuur te stimuleren van samenwerken, leren en innoveren op school. Wij doen dat door goed getrainde studenten in te zetten op VO scholen ter ondersteuning en stimulering van het onderwijsteam en scholieren. Hiervoor werken wij samen met scholen, het hoger onderwijs en partners uit het onderwijs.

Studio Wae

“Maximale impact, zero wa(e)ste. De visie van Studio Wae is om impact te maken op de natuurlijke grondstofwinning, door reststromen om te zetten in schaalbare en mooie producten. Wij vinden het belangrijk dat iedereen beseft dat afval een positieve waarde kan hebben. Door gebruik te maken van productieafval bronnen, verlengen we de levenscyclus van deze bronnen.”

Swipocratie

Burgers hebben maar een paar seconden nodig om kwaliteit te meten. Swipocratie is een online tool waarmee burgers eenvoudig en snel hun mening kunnen geven.

Tafelboom

Wij zetten ons in voor de ambachtelijke, duurzame en lokale verwerking van het stadshout uit Utrecht. In artistieke en sociale projecten willen we zowel de materiële waarde als ook de historische waarde en de emotionele waarde van de Utrechtse stadsbomen laten zien.

TargED Biopharmaceuticals B.V.

Bloedvaten die zijn verstopt door bloedproppen ligt aan de basis van ziekten als beroerte, hartinfarct en longembolie bij Covid-19 patienten. Het zo snel mogelijk oplossen van deze proppen is van primair belang. TargED ontwikkelt een nieuw medicijn dat bloedproppen vele malen sneller kan afbreken dan bestaande medicijnen. Hierdoor kunnen er mensenlevens worden gespaard.

Thuisgekookt

Lekkere, verse en gezonde maaltijden met liefde bereid door een buurtgenoot

Toekomstfonds

Het ToekomstFonds is een donatieplatform voor goede doelen dat zich richt op de toekomst: Wij maken het mogelijk voor je om te beleggen voor je favoriete goede doel.

Twisted Jams

“Utregse jams, chutneys en relish van tweedekans fruit en groente Te groot, te klein, te krom of gewoonweg te lelijk voor de verkoop. Veel groente en fruit belandt daardoor in de afvalbak, terwijl een kromme paprika net zo lekker smaakt als een rechte. Dat goed voedsel weggaat is natuurlijk te twisted voor woorden! En door te betalen voor onze grondstoffen proberen wij de gehele keten te verduurzamen. Get Twisted en wordt onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem! Ambachtelijk, spannend, lekker, duurzaam en echt Utrechts!”

Wable

Wable pakt op een holistische manier de uitdaging rondom schoon en veilig drinkwater aan in Afrika. Dit doen we door te bouwen aan sociale- en ecologische capaciteit binnen lokale gemeenschappen. We verbinden water, mens en bodem. Om veerkrachtige gemeenschappen te hebben, bestand tegen de impact van klimaat verandering, biedt Wable een end-to-end oplossing voor scholen en ziekenhuizen. Met onze technische innovatie, Maji Safi ATM, wordt het traditionale banking systeem gekoppeld aan het wel bekende mobiele bankieren. Dit zet scholen, ziekenhuizen en gemeenschappen in hun eigen kracht, stimuleerd eigenaarschap en zeggenschap.

Wasted beers

We dromen van een wereld waarin we niet meer verspillen en elk menselijk potentieel ten volste wordt benut. Daarom worden onze bieren gemaakt met gered brood, door een geweldig team: mensen voor wie werken niet vanzelfsprekend is. Daarom hebben onze bieren een unieke smaak en karakter.

Wastewatchers BV

Wastewatchers helpt food service bedrijven, zoals bedrijfsrestaurants, stations- vliegveldcatering en retail, met het voorkomen van voedselverspilling met behulp van deep tech. Monitor volledig geautomatiseerd uw voedselverspilling, geen extra software nodig, wij bieden een OS plug-in die aansluit op uw bestaande systemen. Maak slimmere keuzes waardoor uw voedselverspilling en tevens (inkoop) kosten omlaag gaan. Realtime impactmeting en rapportages voor een optimaal inzicht in derving, kostenbesparing en bijvoorbeeld CO2 reductie. De volgende animatie legt dit het beste uit: https://wastewatchers.eu/#hoehetwerkt

We drive Solar

We Drive Solar biedt gedeelde auto’s aan met de allernieuwste 100% elektrische auto met een bereik van maar liefst 300 kilometer. Nooit meer tanken, rijden op 100% schone energie en het gemak van een eigen vaste parkeer/laadplek in de buurt. Dat alles 100% op de kracht van de zon door het unieke bidirectionele laadsysteem.

Werfzeep

Werfzeep is een ambachtelijke biologische zeepziederij in Utrecht. Al onze zepen zijn plantaardig, palmolievrij en met liefde gemaakt. Wat ons betreft ligt de kracht van een goede, verzorgende zeep bij de basis: de plant. Behalve de honingzeep en -shampoo zijn alle zepen veganistisch.

WHOA Systems

Geïntegreerde cloud applicatie voor het opstellen, communiceren, documenteren van schuldakkoorden voor Europese ondernemingen.

Met WHOA WorkFlow Systems worden schuldakkoorden naast de grotere ondernemingen ook voor kleinere ondernemingen toegankelijk.

Hierdoor kunnen levensvatbare activiteiten voor ondernemingen behouden blijven

Wildgroei Community

Voor jonge mensen die willen groeien, nieuwe talenten willen ontdekken en nieuwsgierig zijn naar wat de natuur hen kan leren. Door in verbinding te staan met jezelf, anderen en de natuur leer je bij Wildgroei keuzes te maken voor een toekomst die bij jou past: Ongetemd en vol passie! Wildgroei organiseert trainingsweken in de natuur. Een week waar jonge mensen de rust en ruimte krijgen om tot zichzelf te komen, alles los kunnen laten en nieuwe ervaringen op mogen doen. Tijdens onze trainingen leren zij zichzelf beter kennen en oefenen ze met nieuwe vaardigheden om de rust te bewaren in deze hectische maatschappij. We kamperen op een natuurkampeerterrein midden in het bos. Wildgroei staat voor ongeremde groei! Wij moedigen je aan om in een veilige setting uit je comfort zone te stappen, je kwetsbaar op te stellen, naar jezelf te kijken en te reflecteren op wat je hebt ervaren en geleerd. Zodat jij naar huis gaat met een boel zelfkennis, verbondenheid en handvatten om toe te passen in het dagelijks leven.

Withthegrid

Het Utrechtse Withthegrid maakt energie-infrastructuur duurzamer. Met haar monitoringssoftware en -sensoren biedt Withthegrid real-time inzichten in de conditie van de elektriciteits-, gas-, water- en stadsverwarmingsinfrastructuur. Lekkages en andere afwijkingen worden zo in een vroeg stadium opgemerkt en gerepareerd, waardoor de (energie)infrastructuur duurzamer wordt én de kosten worden verlaagd met maar liefst 25%. Beheerders besparen op personeelsuren en schades en defecten worden sneller gedetecteerd en gerepareerd, waardoor de levensduur van de infrastructuur langer wordt. Dat is niet alleen duurzamer, het zorgt ook voor lagere investeringskosten. Withthegrid gebruikt ‘Internet of Things’ (IoT)-technologie in combinatie met algoritmes die worden aangedreven door kunstmatige intelligentie. Door machine learning worden afwijkingen snel zichtbaar en kunnen deze op een zeker moment ook voorspeld worden. Zo verbetert de algehele efficiëntie, vermindert de uitvaltijd en wordt de levensduur van de infrastructuur verlengd.

Young Ambition

Young Ambition heeft passie voor jongeren, onderwijs en werk. Wij helpen jongeren bij het ontdekken van hun talenten en dromen. Met een persoonlijke aanpak, die helemaal past bij de wensen van de jongere, blijft de jongere gemotiveerd.